Duurzame Woning Middenwaard

Het huis dat in 35 seconden weer aangroeit...
  • Deze woning is het resultaat van een bijzonder initiatief van de gemeente Amstelveen, voor de wijk Middenwaard. De inschrijving voor het kavel moest worden vergezeld met een menukaart van duurzaamheids maatregelen die je als toekomstig bewoner zou gaan nemen. Hoe duurzamer het initiatief was, hoe groter de kans werd dat je de kavel kreeg toegewezen. Wij hebben onze opdrachtgever in deze fase geadviseerd met als resultaat dat ze als 2e gegadigde een kavel mochten uitkiezen.

    Deze woning bevat energie besparende maatregelen zoals een hogere isolatiewaarden, extra kierdichting, triple glas, een warmtepomp, 24 zonnepanelen en een gebalanceerd CO2 gestuurd ventilatiesysteem met warmte terugwinning. Ook klimaatadaptieve maatregelen zoals opvang en hergebruik van regenwater (een grijswater systeem) en een groendak als waterbuffer waren onderdeel van het plan.

  • Voor de gevel hebben we alleen van duurzaam geproduceerde materialen gebruikt. En wellicht het meest duurzame voorstel was om de constructie uit te voeren in kruislaagshout (CLT) in plaats van kalkzandsteen en beton. Dit leverde veel credits op. Immers bij de productie van traditionele steenachtige bouwmaterialen komt veel CO2 vrij, terwijl hout juist tijdens de productie, namelijk het groeien van de bomen veel CO2 opneemt.

    Het resultaat is een zeer comfortabele woning met een eigenzinnige uitstraling, die meer teruggeeft aan de natuur dan er aan onttrekt!


De hoeveelheid hout gebruikt voor het casco van deze woning groeit in 35 seconden in de Duitse bossen weer aan.

Het concept

In de vormgeving van de woning zijn ook enkele principes van duurzaam bouwen terug te vinden. Bij zeer hoogwaardig geisoleerde woningen is het eerder zaak de warmte buiten te houden.  Terwijl je zeker de begane grond zo transparant mogelijk wil houden vanwege uitzicht. Daarom ligt de gehele begane grond iets terug. Het overstek zorgt voor een lagere zonbelasting. Dit is ook de reden dat de bovenbouw relatief kleine openingen heeft.

Dit leidde tot het architectonisch idee van een sculpturale bovenbouw in combinatie met een zo transparant mogelijke onderbouw. Dus eigenlijk een blok vormgegeven als een sculpturaal dak landschap die werd geplaatst op een begane grond laag waarvan de gevel was opgebouwd uit houten schijven afgewisseld met ramen daartussen.

 

De detailering

Om de CO2 footprint nog meer te minimaliseren door het gebruik van beton voor de fundering zo veel mogelijk te beperken hebben we er gekozen voor lichte gevel materialen. De lichtgewicht grijze equitone gevelbeplating van de bovenbouw, het hout van de onderbouw en het zink van het dak zal uiteindelijk samen een ensemble van diverse kleuren grijs worden waardoor er een samenhangend en tegelijk divers gevelbeeld ontstaat.

In de detailering is het concept doorgezet. Voor de gevel van de begane grond, dus daar waar je het gebouw kan aanraken is gekozen voor een houten gevel met veel textuur en diepte. Terwijl het zwevende blok daarboven juist sober is. Hier zorgt het lijnenspel van de voegen samen met het patin van de platen zelf voor een genuanceerd beeld.

 

 

 


Projectinfo
  • Categrorie Nieuwbouw
  • Oppervlak 380 m2
  • Team Marco van Zal
    Shady Zenaldin, Ries van den Bosch
  • Aannemer Bouwbedrijf Cor Koper
  • Aannemer CLT Derix Houtconstructies
  • Meubelwerk de Makers
  • Afbeeldingen Beeks.
  • Fotografie Sonja Velda Fotografie

Volgend project: Villa Amstelveen
Scroll to top