Stadspand in de Pijp

Twee bijzondere woningen in één pand
  • Twee zussen en hun partners kochten een oud pand aan de Amsterdamse Ruysdaelkade. Het pand werd gesplitst en zo ontstonden twee woningen. De uitdaging was om elke woning het beste tot haar recht te laten komen. Bij iedere woning werd gekozen voor een esthetisch ontwerp dat wel getuigt van bloedverwantschap tussen de eigenaren en toch subtiel hun verschillen illustreert.

    Het benedenhuis wordt nu bewoond door een gezin met twee kleine kinderen. De ligging van het pand en de aanwezigheid van de tuin heb ik hier ten volle benut.

    Deze voormalige tandartspraktijk werd allereerst volledig kaal gestript. Geen leiding, muur of systeemplafond werd gespaard. Bovendien moest de fundering deels worden vernieuwd, waarna de bouw from scratch kon beginnen.

  • Voor een pand aan de Ruysdaelkade in Amsterdam werden twee woningen ontworpen, elk met een eigen stijl. Het benedenhuis is verbouwd tot een licht en warm gezinshuis. De twee bovenste verdiepingen zijn strak en modern. Alleen drie ruwhouten balken verraden dat het om een oud huis gaat. Hier is ruimte gemaakt voor een bijzondere vide.

    De vide waarin de oorspronkelijke balken zich bevinden, geven dankzij twee daklichten volop licht op de onderste etage. ’s Nachts zijn de sterren zichtbaar. Deze doorkijk geeft de woning een unieke kwaliteit. De hoogte wordt extra benadrukt door de omhooggerichte verlichting.

    In totaal neemt de vide slechts acht vierkante meter vloeroppervlak weg van de bovenste verdieping, maar het effect ervan is door het hele huis voelbaar.


"De toegevoegde waarde van een architect als Marco bleek enorm. Veel meer dan wij dat konden, overzag hij de ruimte en de mogelijkheden. Lijnenspel, symmetrie, lichtinval en functionaliteit: Marco nam het allemaal mee in zijn ontwerp. Het resultaat was veel mooier dan we vooraf hadden bedacht " Barbara & Simon, bewoners woning met tuin

De indeling

Omdat het oude pand werd gesplitst, was er voor het souterrain, de bel-etage en de slaapverdieping een nieuw trappenhuis nodig. Dit is in het midden van de woning gepositioneerd. Samen met de keuken vormt de trap nu een structurerend element dat de ruimte en de routing bepaalt. Zo is een niet-alledaagse indeling ontstaan die toch natuurlijk aanvoelt.

 

Doorkijkjes

Vergeleken met het benedenhuis maakt deze woning een strakke indruk. Al pratend met de bewoners kwam deze wens helder naar voren.

De woning is voorzien van een geluid- en brandwerende gietvloer waarin vloerverwarming is aangebracht. Door de sobere detaillering komt het ruimtelijk effect nog beter tot zijn recht. De doorkijkjes zijn al bij binnenkomst een belofte, die door de daklichten groots wordt ingelost.

 

Het stadse en de natuur

Nu stroomt het licht ongehinderd door de ruimte. De prachtige ligging aan de Ruysdaelkade komt helemaal tot z’n recht: de bewoners dineren hier met zicht op het Rijksmuseum, terwijl de zithoek dankzij de glazen pui in direct contact staat met de tuin.

 

Warmte

Het gebruik van hout en beton geeft het geheel een strak voorkomen, maar de sfeer is er toch warm door de gerookte eikenhouten vloer. De detaillering is modern, maar met evenveel aandacht en kwaliteit afgewerkt als bij statige huizen uit vorige eeuwen.


Projectinfo
  • Categorie Renovatie, Verbouwing & Interieur
  • Oppervlak 400 m2
  • Team Marco van Zal
    Linda Donato
  • Aannemer Van der Wardt Bouw
  • Fotografie James Stokes

Volgend project: Loft Valckenier
Scroll to top