Transformatie telefoongebouw

Van centrale tot community
 • In opdracht van Aham Vastgoed hebben we een ontwerp gemaakt om een voormalige telefooncentrale in Amsterdam Oost te transformeren tot een woongebouw. De vraag was om op dit markante gebouw een extra woonlaag te bouwen. In het gebouw dienden zo veel mogelijk kleine, maar luxe appartementen te komen. Gecombineerd met algemene voorzieningen zodat het gebouw sociale interactie zou stimuleren.

  De structuur van het bestaande gebouw was perfect voor geschikt voor de nieuwe functie. De hoge verdiepingshoogten van het pand en de karakteristieke betonstructuur vroegen om een bijzonder woningtype.

   

 • Namelijk loftwoningen met een vide, het soort woning dat heel goed aansluit bij de doelgroep: jonge stedelingen, met een voorliefde voor karakteristieke panden en stedelijke dynamiek.

  ‘Verbinding maken’ was het ontwerpthema dat goed past bij een gebouw dat sinds 1923 vele Amsterdammers telefonisch met elkaar had verbonden. In ons ontwerpvoorstel wordt verbinding gemaakt tussen het bestaande gebouw en de nieuwe opbouw; verbinding tussen het gebouw en de stad én tussen de bewoners onderling.

   

De opbouw

Wij kozen voor een opbouw in Corten staal. Een materiaal dat met zijn kleur en robuuste karakter goed aansluit op de baksteenarchitectuur van de Amsterdamse school. Door de moderne, lichte vormgeving van de opbouw wordt duidelijk dat dit een onderdeel een product is van de huidige tijd. Terwijl het qua verhouding, ritme en positie perfect verbinding maakt met het bestaande gebouw.

 

Een community

Openbaar toegankelijke functies op de begane grond, een goed restaurant en creatieve bedrijfsruimten zorgen voor connectie met de stad, ook voor de omwonenden is er iets te beleven in dit gebouw. Vides in de gangen en trappenhuizen zorgen voor lichttoetreding in het hart van dit donkere gebouw, maar lokt vooral ontmoeting uit tussen de bewoners onderling. De gemeenschappelijk tuin op het dak draagt daar zeker ook aan bij. Een ‘community’ is ontstaan!


De mooie uitstraling van cortenstaal sluit door zijn kleur en robuuste karakter goed aan op de baksteenarchitectuur van de Amsterdamse school


Projectinfo
 • Categorie Transformatie & Nieuwbouw optopping
 • Oppervlak 4.800 m2
 • Opdrachtgever AHAM Vastgoed bv
 • Team Marco van Zal,
  Ries van den Bosch,
  Carolis Platakis,
  Wessel Vendrig
 • Afbeeldingen Beeks.

Volgend project: Zwembad Bentveld
Scroll to top