Villa Algarve

Een cascade van ruimte en uitzicht
  • Voor een steil kavel met fantastisch uitzicht op het dal en de zee in de Portugese Algarve hebben we een ontwerp gemaakt voor een villa. Lokale regelgeving stelde twee zaken; je mag alleen bouwen op een kavel als er al een bebouwing staat. En het vloerveld moet meelopen met de hellingshoek van de bestaande heuvel; vloeren mogen niet meer dan 1,5 mtr boven de natuurlijke hellingslijn uitkomen.

    Aan de eerst eis werd makkleijk voldaan, op dit kavel was een ruïne aanwezig. Deze is opgenomen in het ontwerp als gastenverblijf. De twee eis was moeilijker op te lossen, zeker omdat de opdrachtgever een groot oppervlak wenste te realiseren. Als je alles gelijkvloers zou organiseren voldeed je niet aan deze regel.

  • Het concept dat we bedacht hebben zorgde er voor dat de grootste kwaliteit van het kavel, het uitzicht werd gecombineerd met een oplossing voor de grootste uitdaging. De vloer van de woning is te zien als een verzameling plateau’s die per ruimte steeds lager kwamen te liggen, als soort een waterval van vloervelden. Zo ontstaat er vanuit iedere ruimte uniek en ongestoord uitzicht op de omgeving.

    Op deze manier konden we toch een huis met een groot programma realiseren. De woning bevat naast de woonvertrekken, drie slaapkamers en een gastenkamer op één verdieping, ook een keldervoor parkeren van twee auto’s, een wijnkelder, een thuisbioscoop, opslag en techniekruimtes.

Patio

De woning is georganiseerd rondom een patio, die licht en ruimte geeft aan het geheel. Maar ook verkoeling; de wind kan door het huis heen waaien. Ook het groene dak is vormgegeven als een verzameling plateau’s. En heeft grote overstekken zodat we plekken met schaduw creëren waardoor we ondanks de felle zon in de zomer grote glasvlakken kunnen maken. Wat weer nodig is om het uitzicht vanuit binnen optimaal te kunnen maken.

 

Materiaalgebruik

Voor de materialisering is naast een natuurstenen vloer, en daken van bestonstucwerk gekozen voor grove natuursteen blokken die lokaal veel gebruikt worden. Binnen zorgt notenhout op enkele  wanden voor een warme uitstraling.

Patio

De woning is georganiseerd rondom een patio, die licht en ruimte geeft aan het geheel. Maar ook verkoeling; de wind kan door het huis heen waaien. Ook het groene dak is vormgegeven als een verzameling plateau’s. En heeft grote overstekken zodat we plekken met schaduw creëren waardoor we ondanks de felle zon in de zomer grote glasvlakken kunnen maken. Wat weer nodig is om het uitzicht vanuit binnen optimaal te kunnen maken.

Materiaalgebruik

Voor de materialisering is naast een natuurstenen vloer, en daken van bestonstucwerk gekozen voor grove natuursteen blokken die lokaal veel gebruikt worden. Binnen zorgt notenhout op sommige wanden voor de warme uitstraling.


Projectinfo
  • Categorie Nieuwbouw & Interieur
  • Oppervlak 500 m2
  • Opdrachtgever NN Investments
  • Team Marco van Zal
    Ries van den Bosch
  • Afbeeldingen Beeks.

Volgend project: Duurzame Woning Middenwaard
Scroll to top