Woongebouw Park Frankendael

Een sculpturaal baken voor de buurt
  • Aan de Kamerlingh Onneslaan in Amsterdam op de plek waar nu een éénlaags postkantoor uit 1960 staat hebben we een gebouw ontworpen voor 10 middenhuur appartementen en horeca in de plint. Deze plek kan worden gezien als een scharnierpunt tussen de verschillende architectonische stijlen die in de omgeving voorkomen.

    Ten oosten van de lokatie staan gesloten bouwblokken met een mix van 19e eeuwse ring Architctuur en Amsterdamse school Architectuur. Ten westen van de locatie staat strokenbouw kenmerkend voor het moderne bouwen van het Amsterdams Uitbreidingdplan (AUP) uit 1934.

  • Kenmerken van deze stijlen komen terug in het gebouw; Het sculpturale van de Amsterdamse school, het gebruik van baksteen en aandacht voor ornament van de 19 eeuwse ring architectuur. En de het horizontale karakter met grote openingen passend bij het moderne bouwen.

    Juist door op een gedoseerde en zorgvuldige manier elementen van deze stijlen samen te voegen ontstaat er een gebouw met een eigentijds en eigenzinnig karakter. Een helder en sculpturaal gebouw dat past in zijn omgeving. Bovendien fungeert het gebouw als een baken omdat het een entree naar het park markeert.


Het volume van het gebouw helt stapsgewijs over naar voren. Waardoor de gerichtheid van de woningen op het park wordt geaccentueerd en er ook ruimte ontstaat voor licht en uitzicht tussen de nieuwbouw en het bestaande blok waar tegenaan wordt gebouwd.


Projectinfo
  • Opdrachtgever Progress bv
  • Categorie Nieuwbouw
  • Oppervlak 1400 m2
  • Team Marco van Zal, Jacco van Wengerden
    Ries van den Bosch, Wessel Vendrig
    Matteo Porceddu, Luca Albertario
  • Co Architect Atelier van Wengerden
  • Afbeeldingen Beeks.

Volgend project: Transformatie telefoongebouw
Scroll to top