Zwembad Bentveld

Een verborgen spa in het groen
  • Op een groot en bosrijk kavel in het duingebied van Bentveld wilde onze opdrachtgever een zwembad naast zijn bestaande woning bouwen. Het zwembad moest minimaal twintig meter lang zijn zodat je er echt serieus in kan zwemmen. Deze wens zou leiden tot een gebouw dat te massief zou zijn voor de omgeving. Daarom hebben we voorgesteld er een ondergronds zwembad van te maken. Een zwembad half verstopt in de reeds aanwezige duinheuvel.

  • Door het zwembad in de duin te positioneren geeft het gebouw ruimte aan de woning en vooral aan de zichtlijnen vanuit de woning naar de grote tuin. De vorm van het zwembad wordt bepaald door de positie van de bestaande villa, de vorm van de duinheuvel en de grens van het bouwvlak, dat is het vlak bepaald in het bestemmingsplan waarop gebouwd mag worden.

Robuuste gebouwdelen

Van buitenaf is relatief weinig van het zwembad zichtbaar. Uit de heuvel steken drie robuuste gebouwdelen, gemaakt van antraciet gepigmenteerd beton met houtnerfstructuur en glazen puien die in hun geheel kunnen worden opengeschoven. Het gekleurde beton sluit goed aan op de antracieten houten geveldelen van de villa. Elk van de drie gebouwvolumes zijn zo georiënteerd dat ze van binnenuit een uniek zicht op de omgeving bieden.

Om een sfeervolle spa-achtige omgeving te creëren is de materialisering van het interieur ingetogen gehouden. Een sobere betontegel zorgt voor de basis. De lange wand langs de zwemstrook, die tevens op de grens van het bouwvlak staat, is afgewerkt met een donkere Japanse tegel. Dit zijn allemaal smalle keramische strookjes met verschillende dieptes. De richting van dit materiaal benadrukt de lengte van de wand. Terwijl de textuur juist zorgt voor een contrast in schaal. Deze tegenstelling maakt van de wand een opvallend en krachtig element.


‘Ik wil door mijn architect verrast worden en dat is gelukt, het resultaat overtreft mijn verwachtingen. Ik kan goed met Marco sparren, om tot een beslissing te komen. Hij kan zijn visie goed onderbouwen, omdat er een logisch verband is tussen zijn de functionele indeling, de ruimtelijke kwaliteit en de detaillering die daar bij past.' Opdrachtgever Bas Vos

Ondergronds, licht en ruimtelijk

In het gebouw zijn nog een aantal bijzondere eyecatchers gestrooid: De whirlpool, de douche in de oksel van het gebouw en een tweetal nissen, waaronder ééntje met een ingebouwde chaise-longue. Dit zijn als het ware de parels van het interieur, afgewerkt met wit paarlemoer tegelwerk. Dit materiaal vervolmaakt het sobere en stijlvolle palet. Vier daklichten zorgen voor veel daglicht in het gebouw. De daklichten zijn op strategische plekken geplaatst en zijn verantwoordelijk voor de belangrijkste kwaliteit van dit gebouw: ondanks dat het een ondergronds gebouw is, is het interieur toch heel licht en ruimtelijk. Bovendien heeft het zwembad zowel uitzicht op de tuin als op de blauwe wolkenlucht.


Projectinfo
  • Categorie Nieuwbouw
  • M2 375
  • Team Marco van Zal
    Ries van den Bosch
    Hilda van Gortel
    Cas Bollen
  • Aannemer Bouwbedrijf Cor Koper
  • Meubelwerk HG Meubelmakers
  • Fotografie Stijlstijl

Scroll to top