Over Marco

Marco van Zal studeerde architectuur aan de Technische Universiteit in Delft en werkte bij gerenommeerde architectenbureaus als Mecanoo Architecten en Koen van Velsen Architecten. In 2005 richtte hij zijn eigen bureau op, met als specialisatie woningen. Van villa’s en lofts voor particuliere opdrachtgevers tot seriematige woningbouw voor professionele opdrachtgevers. Inmiddels heeft het bureau bijna vijftig projecten opgeleverd.

In alle ontwerpen smelten interieur en exterieur samen. Marco is zowel architect als interieurarchitect, dus het wordt altijd één geheel. Hij componeert met ruimte, licht en materialen, net zo lang tot alles op zijn plek valt. Zijn ambitie is een architectonisch maatpak te ontwerpen: een huis dat perfect past bij de bewoners en zich voegt naar de omgeving.

Visie

Architectuur is ruimtekunst: de kunst om ruimte zo vorm te geven dat er een heldere, mooie en unieke plek ontstaat. Wij geloven in de positieve invloed die schoonheid op mensen heeft. Soms zit dat in verfijnde details, soms is het juist de schoonheid van het rauwe. Wat het beste werkt, hangt af van de gebruikers en de context. Daarom begint onze architectuur altijd bij de bewoners: hun dromen en wensen zijn leidend.

Dit inlevingsvermogen, in combinatie met een flinke dosis creativiteit en vakmanschap, is cruciaal voor het creëren van bijzondere architectuur. We maken moderne gebouwen maar zitten niet vast aan één bepaalde stijl.

Verrassende zichtlijnen, ruimtelijke afwisseling, lichttoetreding en een goede relatie tussen binnen buiten maken het geheel compleet. Daar horen natuurlijke, duurzame materialen met karakter bij. Materialen die mooier worden naarmate de tijd verstrijkt: hout, baksteen, beton, natuursteen, cortenstaal.

Maatwerk

We ontwerpen unieke woningen, voor unieke bewoners, op unieke locaties. Iedere nieuwe opgave vraagt om een open blik. Het is een kwestie van puzzelen tot dat alle stukjes op zijn plaats vallen. Onze ontwerpen zijn eigentijds en eigenzinnig.

Ons werk is niet te herkennen aan een bepaalde stijl. Wel zitten er enkele kenmerkende ingrediënten in ons werk. We zoeken altijd naar een hoofdvorm met sculpturale kwaliteiten. We schenken veel aandacht aan het componeren van een spannende, maar harmonieuze gevel. Een zorgvuldige keuze van materiaal en strakke detaillering zorgt voor de juiste uitstraling.

 • Het proces: van eerste schets tot laatste schroef

  Wij werken van groot naar klein, van concept naar detail. Het hele traject wordt opgedeeld in meerdere fases: initiatief, ontwerp, technische uitwerking en bouwbegeleiding. Zo ontstaat er een overzichtelijk proces, en houd je controle over de kwaliteit. Dat is belangrijk want er dienen tijdens het proces enorm veel keuzes gemaakt te worden. Niet alleen functioneel en esthetisch, maar ook op het gebied bouwregelgeving, bouwtechniek en duurzaamheid. Al deze keuzes hebben invloed op de maakbaarheid en de kosten. Door onze aanpak zijn wij in staat onze opdrachtgevers goed te adviseren en te begeleiden in het maken van de juiste keuzes.

 • Initiatief fase

  Het ontwerpproces start altijd met een grondige analyse van de wensen van de opdrachtgever. Dat betekent doorvragen, goed luisteren en kijken. Dat gebeurt in een uitgebreid gesprek, meestal op locatie. Wat zijn je functionele eisen? Wat vind je mooi? En wat zijn de mogelijkheden van het kavel of pand? Wat zijn de mogelijkheden in het bestemmingsplan?

 • Ontwerpfase

  De ontwerpfase begint met het bepalen van de optimale functionele indeling. De volgende stap is het componeren met vormen en materialen om de juiste sfeer en uitstraling te vinden. In deze fase krijg je regelmatig tekeningen en 3D-impressies te zien, om te toetsen of het ontwerp aansluit bij je wensen.

 • Technische Fase

  Als het ontwerp definitief is, wordt het technisch verder uitgewerkt. We maken de tekeningen die nodig zijn voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. Daarna zorgen we ook voor het bestek of de contractstukken. Dit zijn de tekeningen die als basis dienen voor de offerte van de aannemers.

 • Bouwfase

  Na de aannemersselectie kan de bouw beginnen. We maken werktekeningen voor de aannemer, begeleiden de uitvoering en houden toezicht op de bouw. Daarmee zorgen we ervoor dat alles wat getekend is ook daadwerkelijk zo gemaakt wordt. Deze fase wordt afgesloten met de oplevering.

Neem contact op

Heb je vragen over de mogelijkheden op een kavel? Wil je weten wat er kan met een bestaand pand? Of wil je vrijblijvend brainstormen over je bouwplannen? We adviseren je graag. Bel of mail ons voor een vrijblijvend eerste consult.

Contactgegevens:

Cruquiusweg 98D
1019 AJ Amsterdam

020 4210623
06 10123739
info@marcovanzal.nl

Lid van de BNA (Branchevereniging van Nederlandse Architecten)
Architectenregister 1.950619.013
KVK 34326066

Bij particuliere opdrachten is de CR 2013 van toepassing op onze werkzaamheden

Bij professionele opdrachten is de DNR 2011 van toepassing op onze werkzaamheden

 

"*" geeft vereiste velden aan

Contactformulier

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Scroll to top